logo H.O.K.N.

horolezecký oddíl Karla Němce

články horolezeckého oddílu
Články
aktuálně , 2010 , 2009 , 2008 , 2007 , 2006 , 2005 , 2004 , 2003 , 2002 , 2001 , 2000 , 1999



Schůze 2011

V pátek 21.1.2011 proběhla dlouhá a náročná schůze věhlasného oddílu HOKN, včetně jí předcházejícího přezkušování nováčků (výsledky níže). Kam až mi paměť sahá, a není to příliš daleko, dohodlo se zhruba toto:

Pozměněny stanovy HOKN, aby odpovídaly pokud možno reálu a současné praxi (aktualizované znění v záložce Stanovy )

Schválen nákup 2 nových lokolan (ještě během večera objednány) a 2 dětských blembáků.

Navrženo něco společnejch oddílovejch akcí, co si vzpomínam, tak Jizerky, písky, "zimní soustředění".. :-)

Fotku roku vyhrála Lůca (resp. opravdový autor Jirka), již brzy zveřejníme..

Zápis z jednání zde

A pak už jen pivo, sázky, sázky, pivo, sázky, sázky, dvě videa osmkrát dokola.. ;-) Na nic dalšího už si nevzpomínám, což na 12 hodinový pobyt v restauračních zařízeních není mnoho..;-)

------
Na co si ale člověk vzpomene dobře, je přezkušování nováčků a dnešní vyhodnocení jejich testů. Z celkem 4 členů čekatelů, kteří se v 16:00 ke Švejkovi dostavili, se nám řádný člen urodil jen jeden, a to ještě o prsa severokorejské dívky. Všem z nich (ostatně i ostatním) proto doporučuju ještě nějakou tu přednášku popř. oučast na Metodickém pekle v 2.0, které se plánuje na konec února.

Lůca - test 61 bodů (z 90), praktické přezkoušení průměr - zůstává členkou čekatelkou
Ozzy - test 63 bodů, praktické přezkoušení spíš horší - zůstává členem čekatelem
Adam - test 69 bodů (fakt pechař;-), praktické přezkoušení lepší průměr, přesto raději doporučuji ještě jeden pokus - zůstává členem čekatelem
Luděk - test 71 bodů, praktické přezkoušení lepší průměr - stává se řádným členem, i když i tady ještě doporučuji máknout.

Jinak v tradičním metodickém HOKN-testu zazářil (z těch, kdo se odhodlali k jeho podstoupení) Jirka Novák (0 chyb), následován Honzou (2 chyby), dále Ida (6), Vendy (6), Láďa (7), Jarda (7)...

Zyký 23.1.2011 nahoru



Přeskok 30.12.2010

Poctivých -18st.C (při příjezdu do Nečtin) slibovalo ve čtvrtek vysoce kvalitní lezecké zážitky při 17. ručníku tradičního novoročního přeskoku na Kozelce, konanujícího se 30.12.2010. Novotou zářící Víťovo Fo-Fo kára pozdravila při výjezdu z Plzně makajícího Kraťase s Marťasem, kteří svými lopatami plnými bílé hmoty právě odvraceli katastrofické prolomení stropů, zavalení sněhem a následnou drsnou smrt nakupujících Globusanů. Peklo jim budiž milostivo.

Na parkovišti v Doubravici již kolem 10. čekali Krejsovci v plném stavu a Honza a jeho boby. Kromě rekordního mrazu připravila dovádivá matka příroda též rekordní sněhovou nadílku ba až nadělávku, takže o zábavu bylo postaráno. Přívětivé slunce-žbluňce však dodalo patřičné pohody a všech 9 dvounohých a 1 čtyřnohý živočich se vydalo vstříc promrzlým sopečným vyvřelinám.

K vývodu na Bránu se ponejprve statečně postavil Láďa, po dobytí zaklíněného kamene a kruhu však již další postup přenechal Zykýmu. Ten proměniv své horní končetiny ve dva mohutné kvákající obojživelníky dolezl s vypětím všech sil zbytek zasněžené a namrzlé věže a jal se odhazovat třičtvrtěmetrovou čepici na vrcholu. Pod bílou peřinou se naštěstí nacházel kousek suché skály, takže odraziště bylo celkem ucházející. Mohlo se tak začít skákat a to v pořadí Zyký, Vendy*, Ozzy, Honza Kadlec, Víťa, Ondra, Honza Krejsa, Láďa* (hvězdička* značí vždy bedlivě sledované pády - takže loni 2 kousky). Honza K. se skákání nemohl nabažit, tak si ještě jednou dole při odchodu skočil hlavou proti skále, odnesl to "pouze" prst přimáčknutý lopatkou ke stěně. Inu v nejlepším je třeba přestat.

Oheň na tábořišti již mezitím vesele plápolavě plápolal, naložená vejce, hermelíny, slané štrůdly a pečené klobásky mizely ve chřtánech promrzlých přeskokanů. Všichni si zejména pochvalovali Ozzyho rumovou placatičku a její pikantní obsah, pouze však do chvíle než Ondra při posledním loku skrze zuby procedil vysušenou masařku. Starý rok tak skončil stylově a my se již můžeem těšit na příští lezeckou sezonu. Něco fotek z Přeskoku2010 na hokn-rajčeti.

Zyký 2.1.2011 nahoru



Kozelkovská dvanáctka 2010 - vyhodnocení

K vítězství na letošní Kozelkovské dvanáctce bylo třeba udolat rovnou osmačtyřicítku cest, vítězi si stali, jak již bylo zmíněno, zkušení matadoři John s Tomášem Bednářem, následováni na 2. fleku Janýsem Šimkem s Honzou Chudáčkem. Kategorii smíšených dvojic s přehledem ovládli Vráťa Lukeš se Štěpánkou Hausnerovou kteří zároveň obsadili 3. místo v celkovém pořadí „bez rozdílu vah“.

Celý průběh letošních závodů poněkud ovlivnilo zpočátku ne příliš přející počasí, kdy během pátku až do sobotního brzkého rána vytrvale pršelo. Skála tak byla zejména hned po startu v 7:00 poněkud mokrovlhčí až kluzko-šmýkavá, což bralo závodníkům celkem dost sil. Nakonec se však pretekári dočkali i pár záblesků slunečních paprsků a odpoledne poměrně svěžího větru, takže se již v podvečer dolézalo na celkem suchých cestách. (S odstupem si na počasí úplně stěžovat nelze, neboť v sobotu nepršelo ca. 14 hodin, z čehož ve 12 z nich se konala dvanáctihodinovka, uff..)

Celkem se letošní Dvanáctky zúčastnilo rovných 20 chrtů-závodníků, k závěrečnému vyhlášení a následné after-party v hospodě/obýváku Na ranči dorazilo zhruba šedesát tisíc diváků a sympatizantů (agenturní odhad podle spotřeby nápojů). Na přípravě letošní Kozelkovské dvanáctky se kromě pořádajícího slovutného oddílu H.O.K.N. podíleli i Hannah, Rock Empire a Saltic, sláva jim!


Celkové výsledky - smíšené dvojky:

1. Štěpánka Hausnerová - Vráťa Lukeš 193 bodů (29 cest)
    poměrně jednoznačné vítězství v kategorii žena-muž, navíc by se vtěsnali i na 3. místo v celkovém pořadí, tato dvojka navíc vylezla i ten den nejtěžší cestu Medvědí tlapa, za což bral Vráťa po zásluze speciální odměnu

2. Stáňa Smahová - Honza Kuzma Šlocar 133 b. (22 c.)
    nováčkové soutěže z Alpin clubu po velice sympatickém výkonu uhájili o 10 bodů druhé místo, gratulace

3. Lucie Dvořáková - Jiří Müldner 123 b. (19 c.)
    7,5 bodu před bramborovou medailí, již zmíněných 10 bodíků ke stříbru, letos asi největší dráma mez soutěžícími, velmi slušnej výkon Lůci a Jiřího, příště si snad ještě přivstanou ;-)

4. Ida Kabrnová - Lukáš Grünwald 115,5 b. (20 c.)
    jen těsná "brambora", přesto 20 vylezených cest je velice solidních

5. Kristýna Grünwaldová - Jakub Kocián 99,5 b. (16 c.)
    na Kozelce zatím platili nováčkovskou daň za seznámení s terénem a cestami, přesto velmi fajn výkon, příště je šacujeme jistě ještě výše..

6. Monika Sytarová - Zdeněk Chudáček 12 b. (6 c.)
    od začátku stanovený cíl "nedostat se do záporných čísel" a splnit všechny povinné cesty a vytažení cest "na prvním" oběma spolulezci nakonec splněn, takže vlastně gratulace.

Celkové výsledky - chlapci a chlapi:

1. Jiří John Žižka - Tomáš Bednář 294,5 bodů (48 cest)
    John uplatnil jakožto letitý správce Kozelky velký přehled a zkušenosti, Tomáš sice nezopakoval své legendární free solo Médi Bédi, ale za daného počasí ještě že tak ..;-), vítězství s velkým přehledem, za daného počasí asi maximum možného..

2. Janýs Šimek - Honza Chudáček 213 b. (31 c.)
    na poslední chvíli sestavená silná dvojka, několik vylezených kvalitních 7plusek, žádné další divočení, s přehledem si tak takticky podrželi 2. flek

3. Petr Novák - Petr Zýka 170 b. (33 c.)
    pořadatelé dosáhli druhej největší počet přelezenejch cest, oproti loňsku však forma maličko povadla (i když nelze srovnávat nesrovnatelné, počas byl úplně někde jinde..)

4. Vít Novák - Luděk Sequens 86 b. (17 c.)
    z osobních důvodů musela tato dvojka končit již po 10 hodinách (a to zrovna těch vlhčích ;-), pár cest by jinak jistojistě ještě přibylo

-. Petr Bejbs Babinec - Antonín Papoušek DNS
    Bejbs bohužel v sobotu v 5 ráno z důvodu domácí nemoci oznámil storno účasti (že to bylo v 5 ráno vím 100pro, neboť mi mobil pípal u hlavy a já se jal vstávat, že je to budík ;-), snad se tedy zase napřesrok bude opět bít o příčky nejvyšší..

-. Jan Tráva Trávníček - Martin Lišin Liška DNS
    do posledních chvil to vypadalo, že "rekonvalescenti" nastoupí, nakonec asi nepřízeň počasí (co jiného ?) způsobila, že nikolivěk..

Pár fotek níže, další na zřízeném hokn-rajčeti.

Kozelkovská12h2010 Kozelkovská12h2010 Kozelkovská12h2010
Lucka na Vlčím zubu Stěny Prostor startu a cíle

Zyký 25.5.2010 nahoru



Kozelkovská dvanáctka 2010

Jubilejní 8. ručník Kozelkovské dvanáctky pořádané věhlasným oddílem HOKN se uskuteční v sobotu 15.5.2010 dod 7:00 do 19:00 na Kozelce u Nečtin.

Stejně jako vždy se závodí ve 3 kategoriích (muž-muž, žena-žena, žena-muž), pracovně je po víkendových diskuzích zvažována ještě další kategorie z našich rekonvalescentů (pracovně zatím nazvána "Mrzáci a jiné kriplové" ;-).

Pravidla zůstávají stejná jako při loňském ročníku, každá cesta (od obtížnosti 3 UIAA) je bodově ohodnocena, nově byly do přehledů doplněny všechny cesty z nového Průvodce na Kozelku od Jirky Siky. Detailní propozice je možno si stáhnout zde.

Přihlášky možno hlásit mailem na novak @ sedyc.cz popř. na tel.: 608350012, uzávěrka přihlášek 15 min. před startem (na tábořišti na Kozelce budeme už od pátku 14.5.2010), dejte však pokud možno vědět dříve.

Vyhlášení výsledků a "afterparty" v hospodě Na ranči v Nové Doubravici.

Hodnotné ceny, vč. sedáků, expresek, karabin, obalů na lana, sportovního oblečení a mnohých dalších lezeckých potřeb letos věnovali Hannah, Rock Empire a Saltic. Sláva jim!!

Kozelkovská12h2010
Plakát Kozelkovská dvanáctihodinovky 2010

Zyký 2.5.2010 nahoru



Přednášky "Skalní lezení" v Dialogu

Letošní konzumační přednášky o Technikách jištění a bezpečnosti při skalním lezení (I. a II.) se konají 17.2. a 3.3.2010 v plzeňském divadle Dialog od 19:00.

Nezbytné vybavení, vhodné jisticí pomůcky a další výzbroj. Doporučované způsoby jištění. Praktické ukázky navázání a postupu. Kotevní prostředky. Upozornění na hlavní nebezpečí. Nouzové a kritické situace. Základy první pomoci.

Přednáší Kodl a Zyký, instruktoři horolezectví Českého horolezeckého svazu, hosté divadla SAD. Bar v divadle otevřen po celou dobu akce. Divadelní vstup 60,-.

Vstup ze Smetanovo sadů 9 (pod malým Jadranem). Lupeny možno objednat i předem přes www.plzenskavstupenka.cz.

Doporučeno zejména novým členům a nováčkům, ale pro zopakování metodiky i zkušeným lezeckým bardům.

PřednáškaI PřednáškaII
Plakátek 17.2.2010 Plakátek 3.3.2010

Zyký 8.2.2010 nahoru



Schůze HOKN 2010

Výroční HOKN-schůze se konala v pátek 29.1.2010 U Švejka.

Stručnej zápis tady:

Harmonogram:
17,30 - 19,00 proběhlo přezkušování nováčků
19,00 - 24,00 schůzování, obžerství, kalení

Účastníci:
Ali B., Ida, Lídová, Míša, Monča, Vendy, Honza, Chudy H., Chudy Z., Jarda M., Jirka N., Láďa, Luděk, Matouš ;-), Ondra, Pája K., Péťa, Pípa, Štěpi, Víťa N., Zyký
hosté: Jíťa, Kraťas, Tráva

Nováčkové, přezkušování:
Nováčkové psali opravný test - uspěli Chudy H., Jarda i Pája (i když oba poměrně těsně ;-o) - noví členové tedy jsou Ida, Jirka (úspěšně přezkoušeni již dříve), Chudy H., Jarda a Pája; Ozzy se k testům (zatím) nedostavil, zůstává člen-čekatel

O členství projevili zájem Monča (hned psala vstupní test) a Luděk - schváleni zatím za členy-čekatele

Pokud chtějí mít nováčkové přístup na neveřejnou část stránek HO USK - viz. např. zamlouvání lokolana apod. pošlete údaje mailem v rozsahu:
JmenoPrijmeni Jméno Příjmení email telefon

Nákupy:
Schválené nákupy průvodců a vybavení:
Arco - krátké cesty
Arco - vícedélkové cesty
Písky - Bielatal
Jura - Band 1,2
Lokolano 2x

Svobodné Dolby:
Volby bafuňářů dopadli stejně jako posledně:
Předseda: Péťa N.(13 hlasů ze 17)
Místopředseda 1: Zyký (13 hlasů ze 17)
Místopředseda 2: Láďa (13 hlasů ze 17)
Pokladna: Katka N. (16 hlasů ze 17)
Web: Honza K. (15 hlasů ze 17)
Zdravotník: Lídová (12 ze 17)

Příspěvky a jiná škvára:
Víťa si vzal dočasně za Katku na starost vybírání příspěvků (100,- do oddílu) + pro zájemce ČHS + Alpenverein.

POZOR!!! - Kdo na schůzi neuhradil 100,- HOKN-příspěvek, dodejte Víťovi nejpozději do konce února, kdo neuhradí stává se tzv. "neaktivním členem HOKN" a ztrácí např. možnost půjčování materiálu, průvodců, lokolana apod. - pokud bude chtít opět bejt řádným HOKN-členem, bude muset v budoucnu uhradit příspěvek jako nováček, tzn. 300,-.

Ostatní:
Sud získaný nad HO USK se po hlasování vypije na Chudy-chatě v Žinkovech (možnost boulderů v okolí, přespání, zahrádka, koupání...)

V rámci schůze proběhla soutěž o nejlepší fotku HOKN 2009 - vyhrál Honza ("Přeskok") 18 hlasů, druhej Víťa ("Amazonia") 17 hlasů

Seznam sázek (a že jich bylo ;-) + ňáký fotky dodá na web Honza...

sepsul Zyký 3.2.2010 nahoru



Přednáška "Ferraty" v Dialogu

Další z metodických přednášek Kodla a Zykýho v plzeňském divadle Dialog, se koná ve středu 3.2.2010 od 19:00. Tentokráte opět něco o jištění a bezpečném postupu na zajištěných horských cestách (via ferrata, Klettersteig).

Doporučované vybavení, jisticí pomůcky a další výzbroj. Vhodné způsoby jištění. Praktické ukázky postupu. Plánování túry. Vlivy počasí.
Upozornění na hlavní nebezpečí. Nouzové a kritické situace. Základy první pomoci.

Přednáší Kodl a Zyký, instruktoři horolezectví ČHS, hosté divadla SAD. Bar v divadle otevřen po celou dobu akce.
Vstup ze Smetanovo sadů 9 (pod malým Jadranem). Lupeny možno dokonce objednat i předem přes www.plzenskavstupenka.cz.
via ferrata
Plakátek

Zyký 25.1.2010 nahoru



Závěrečné vyhodnocení sázek hoknu páně 2009

Myší korzár nechtěně sklouzl do pravého dolního rohu obrazovky a nad ukazatelem času se objevil žlutý obdélníček s nápisem "2. ledna 2010". Nejvyšší čas provést celkové vyhodnocení loňských sázek věhlasného oddílu HOKN (viz. též Půlroční vyhodnocení sázek 2009). Tak pojďme střemhlav na to, ať se práší za hokňárem..:

„Honza dá 3 cesty aspoň za 8 PP“
Honzovo loňské maximum se zatím zastavilo na stupni 8- (i když je tam i jeden flash cesty Für Nina - znalci historie názvu vědí ;-), a jedno OS-ko maličko inflační Eutanasie ve Skalicích u Prádla. Nicméně ani jedna čistá osma nepadla, a tak basiště kuželek P12 směřuje nach Zyký.

„Honza dá 8 cest aspoň za 8- PP“
Honzův deníček na Lezci prozrazuje celkem devět takovýchto přelezů, Zyký tak po zásluze dotlačí bassmana zpátky Honzovi, přičemž předesílám, že jakékoliv vzájemné zápočty jsou v příkrém rozporu s Nadústavním Etickým Kodexem HOKN :-)

„Chudy dá 2 cesty aspoň za 7+ PP“
Chudy měl svých 10 piváků od Kraťase jistejch už začátkem června (viz. Půlroční vyhodnocení sázek 2009), a tak jistě potěší, že neusnul na vavřínech a dotlačil loni svou káru v Itálii až do 8mínuskovýho levelu (Sandokan (6c+) ve Val Lomasone). Inu pěkný..jen houšť..viz. také Chudyho deníček na Lezci.

„Chudy dá boulder za 6B+“
Flaška zelený z Kraťasovo zásob za Gravidition (6B+) byla jasná už v červnu, a tak se po zbytek roku už jen můžeme kochat Chudyho bouldrařskýma fotkama

„Katka dá 8- PP venku a k tomu 8- a 8 PP na stěně“
Katka o lahev Bailey's úplně nejvíc nezabojovala, přelezy na stěně se limitně velice blížily přelezům venku (němečtí sportovní komentátoři to nazývají "nulcunul"), rodiče předškoláků se tak mohou radovat, že "teta Katka" nebude v práci sťatá. Tlamu si naopak zalepí Zyký.

„Kraťas dá 5 cest aspoň za 8- PP“
Roční Kraťasův plán nakonec překročen o 40% (detaily viz. jeho deníček na Lezci,) a to včetně jednoho OS ( Sandokan (6c+)) a první osmičky (Aladin (7a) v Massone). Deset piváků tak vysolí Chudy.

„Kraťas dá boulder za 6C+“
Podobně jako Chudy od Kraťase, měl Kraťas od Chudyho svou lahvinku zelený jistou už během prvního půlroku. K Tláče s cibulí (6C+) si však dopřál ještě jednu Plechovku (6C+), prostě Kraťas, jak ho známe ;-). Pro zájemce něco fotek by "homerr".

Tlapa Chudy Kraťas Honza
Medvědí tlapa (8-)
(jedna z Honzovo 8mínusek)
Chudy na Petráči Kraťasovo bouldrařské pahýly ;-) Honza na Kaiteru

„Péťa dá 15 cest za 7 nebo VIIb PP“
Podobně jako Katka, ani Péťa loni lezecky moc nezabojoval, resp. z plánovaných 15 cest jich klaplo spíš míň ;-). Těšit jej tak může alespoň vítězství v loňské dvanáctihodinovce, Zykýho zase potěší basa dvanáctky.

„Víťa dá do 30.6. aspoň 3 cesty za 8- PP“
Honza měl sých 10 x P12 jistých už 1.7., viz. Půlroční vyhodnocení sázek 2009. Prostě to zatím neklaplo.

„Víťa dá 5 cest aspoň za 8- PP (mimo Polínko)“
Kromě již zmiňované Eutanasie (8-) se Víťa zatím pohyboval síše do stupně 7+, viz. např. zasloužená a vybojovaná Ansichtsache (7+) na Kaitersbergu. Bedýnka dvaceti zrzavých prazdrojáčků však nekompromisně maršíruje směrem Zyký.

„Zyký dá vybrané cesty na písku“
Zářijový víkendový výjezd s Péťou na písky přinesl kromě pohodové nálady a nejednoho vypitého piva i PP přelez Jim Beam Party (VIIIc, RP IXa) v Tisé a Převislé hrany (VIIIc) na Suškách. Další určenou cestu Pivo nedonesly (VIIIa) sice Zyký ten samý den flashnul až ke slaňovacímu kruhu (což Péťa prohlásil za vylezený a pro sázku uznaný), ale výlez na vrchol už pak nedolezl - ca. 1,5 metru s kruhem u pasu prý za ca. VIIb, ale nějak to tam solilo a klouzalo - takže nevylezeno ;-). Stejně pak ještě chyběla čtvrtá pískařská cesta alespoň za VIIIc, takže Péťa vyrovnal skóre a též si užije jednu basu P12.

„Zyký dá během víkendu 3 cesty aspoň 8 PP“
Zyký se už už radoval po srpnovém výjimečném výletu s Broukem do Jury, kdy podle tištěného průvodce tam (nechtěně) spadly osmy hned čtyři, ale podle hodnocení na Lezci z toho nakonec zbyly jen dvě, jedna 8-/8 :-§ a pak už jen 8-mínusky. Náladu si ovšem spravil týden po návratu z písků odpoledne na Kozelce (opět neplánovaně), kdy po přelezení již dříve zkrokovaného Přetížení (8+/9-), si dal sousední Přetížení Orig. (8+) (k prvnímu je to shodné, poté se leze doleva Méďa Béďa (8-)) a nádavkem při odchodu dobře známý Hrneček (8+/9-). Basu dvanáctky tak nečekaně dodá poste restante Honza Zykýmu.

„Zyký dá 8 nových cest za 8- a výše“
Tato sázka již byla hodně nahnutá při Půlročním vyhodnocení, nakonec by se ve prospěch Zykýho mohlo jednat i o "osmičky". Detaily v deníčku na Lezci. Další basa nekompromisně od Honzy alou k Zykýmu.

„Brouk dá pět cest za 9-“
Tak nakonec tam před odjezdem Brouka na Zéland spadly 9mínusky jen dvě, již zmiňované Nové koření (9-) a nově ještě Fuchur (9-) v Juře. Dalších pár rozlezeno, ale včas a řádně nedotaženo. Detaily v Broukovo deníku na Lezci, další basa míří plnou parou do cílové stanice Zyký (už mi ho začíná být trochu líto ;-).

„Klára dá cestu za 8“
Tak už to prý bylo na spadnutí, několik nadějnejch pokusů se objevilo, když dona Klára zavolila odjezd s Broukem svých snů za oceán. Letošní vývoj se tak zastavil na stejně úctyhodných 8-/8 neboli Na Gut v Juře, což sice znalce lezení potěší, nicméně Zykýmu přibude na zapíjení pivsonů jedna lahvinka tequilly.

Závěrem tedy možno konstatovat, že nejmenovaný člen HOKN si ze schůze potáhne pravděpodobně 6 bas dvanáctky a 2 lahvinky tvrdýho (i když sám zřejmě dvě basičky odevzdá), což se mi jeví od ostatních jako značně zákeřné. Sláva bettingu a těšme se, co přinese nadcházející HOKN-schůze 29. ledna..

Ansichtssache Kraťas Převislá hrana Honza
"Víťovo" Ansichtssache(7+) Brouk zuby nehty drtí 9-
(asi nepřekvapí název Jumanji ;-)
Převislá hrana
(VIIIc) - Sušky
Zase "Pivo nedonesly"


Honza Koudelka 2.-4.1.2010
(některé fotky vypůjčeny ze serveru lezec.cz a horyinfo.cz)
nahoru



Přeskok 2009

Tak i letos se skákalo. Účast zajišťoval stálice HOKNu, ale i naši nováčci...........

I když úvodní výjezd Zykýho od Remusu v 9:00 nenaznačoval slibnou akci, a Zyký zcela reálně uvažoval nad solo přeskokem
již za Všeruby ho dostihnul telefonát Honzy, který sliboval minimálně někoho do dvojky.
O to větší překvapení se konalo na parkovišti u Kozelky, kde čekali naši Junioři v podobě Ozzyho a Pavla a hlavně Krejzytria, tzn. včetně malého Matouše.

Počasí bylo spíše Aprílové, viz sekce FOTO, ale po Láďovo Omšelé už na Zykýho čekal Přeskok. Nakonec tedy bylo skokanů 6 a kolem dvanácté už jsme zkoušeli rozdělat oheň na tábořišti.
I to nakonec bylo korunováno úspěchem a tak i teplé gastronomické pochoutky oblažili žaludky přichozivších. Zde několik fotek další v sekci FOTO

POZOR POZOR rovněž novinky v sekci VIDEO
Preskok09 Preskok09
Zyký Pavel, Zyký, Ozzy

Honza 31.12.2009
nahoru



HOKN slavně vyhrává další sud piva nad HO USK

Volejbalová reprezentace H.O.K.N. včera slovutně zvítězila nad HO USK ve volejbalovém utkání o sud plzeňské dvanáctky.

Tradiční volejbalový zápas skončil opět vítězstvím lepšího týmu, tedy samozřejmě H.O.K.N. ;-) Utkání bylo rozhodnuto po ca. hodince ostrých smečů, neprostupných bloků a léta secvičovaných signálů poměrně jasným výsledkem 3:1.

Oddílovou zástavu pak proti přesile v restauračním zařízení podržel hlavně Chudy a Pípa, já šel spořádaně po čtyřech domů;-)

A kdože vlastně jsou ti slavní reprezentanti? No přece:
Vendyyyyy... Láďaaaa..... Chudyyyy.... Pípaaaa..... Ozzyyyy..... Ondraaaaa... a já ;-)

Další info a možná časem i fotky na stánkách HO USK.

Zyký 26.11.2009
nahoru



Závody na Lokotce

V neděli 22.listopádu proběhly na stěně na Lokotce první větší veřejné závody. Prapor H.O.K.N. zde statečně třímali Ozzy a Zyký.

Ozzy se v kategorii "příchozí" parádně umístil na děleném 1. až 4. místě, sláva MU!
Zykýmu v kategorii "profi" po nadějném topování prvních 3 kvalifikačních cest došlo, a tak mu finále uteklo o 5 chytů. Nakonec tak obsadil dělený 14.-15. flek.

Celkem se závodů účastnilo 66 stěnolezců a spousta pokukujících. Díky Azbestovi, Trávovi a Bolkovi za organizaci, detailní výsledky, obrázky a další na stránkách TJ Loko.

Honza Koudelka 26.11.2009
nahoru



Zdravověda

Nedávno proběhlé přezkoušení nováčků slovutného oddílu H.O.K.N. přineslo mimo jiné zjištění, že je třeba poněkud připomenout otázky zdravovědy, kterou, jak všichni doufáme, nikdy nikdo potřebovat nebudeme..;-)

Pokusil jsme se tedy soustředit na jedno místo několik užitečných odkazů, které Vám pomohou zopáknout si některá základní doporučení první pomoci a to nejen pro opravné testy, ale hlavně pro dobrej "fýlink" při lezení s vašim parťákem...
Sestricka
Sestro prosím lidsky..
1) Několik základních odkazů, jejichž přečtení zabere dohromady max. několik desítek minut, a přitom stojí za to..:

Schéma základní neodkladné resuscitace dospělých
Jednostránkové schéma podle Guidelines 2008

"Deset kroků pro život"
Základní zásady první pomoci v život bezprostředně ohrožujících stavech

Základní resuscitace dospělých a dětí - nové doporučení pro laiky (2005)
Doporučení "s obrázky" ;-) zpracované Janou..

Nejobvyklejší omyly při poskytování první pomoci
aneb: "Zapadá mu jazyk, nemáte někdo zavírací špendlík?"..

Základy resuscitace
Pár řádek na serveru www.prvni-pomoc.com
Sestricka
..jen ne elektricky
2) Pokud se s danou problematikou chcete seznámit podrobněji (doporučuji!),
navrhuji 2 následující stručné publikace, jejichž přečtení vám zabere max. několik málo návštěv záchoda:

Příručka první pomoci
(Michal Šebek, 5/2008)
Ucelená a přitom stručná příručka první pomoci (nejen pro horolezce). Ca. 35 stran textu, které snad "nikoho nezabijou" ;-)

Základy zdravovědy pro instruktory horolezectví (2002)
(MUDr. Ivan Rotman, MUDr.Petr Machold, MUDr. Jana Voborníková)
Poměrně ucelená publikace, původně určena pro instruktory horolezectví jako studijní materiál, čemuž odpovídá i její rozsah. Pokud nejste dostatečně trpěliví, prosvištěte alespoň strany 23 až 39. (Pozor, publikace je z roku 2002, tudíž některá aktuální doporučení pro první pomoc byla mezitím drobně pozměněna - viz. odkazy výše.)

Zyký 18.11.2009
nahoru



Oficiální mezioddílový výjezd do Arca

Takřka oficiální mezioddílový výjezd do Arca, tedy já a Kraťas, se udál na prodlouženej víkend kolem svátku svatýho Československa. Odjezd byl naplánován v úterý 16:00 z Bor, takže už za letmou hodinku stál náš expediční vůz...psychicky posílen o první městskou "štau"...stále v Plzni, před Kraťasovo barákem na Košutce. Na San Siro jsme dorazili někdy kolem půlnoci (ještě jeden zásek u Kufsteinu), letmý piveso a hajdy na kutě. Noc sice nebyla z nejpříjemnějších (vlhká "trochukosa"), ranní sluníčko však už ouplná paráda.

První den jsme tedy vyrazili do známé vegetariánské oblasti Massone. Na doporučení tuna potkaného Járy Loučíma jsme po rozlezení vyzkoušeli jedno místní 7a. Bylo v předvečer Halloweenu, takže neotřele Halloween (na OS to rozhodně neklaplo;-), a ještě pár dalších cest v okolí. U skal lidí celkem dost, 75% z nich z Čech :-) Po proteinově pestrém, aminokyselinami, ionty a L-karnitinem precizně vyváženém obídku dovezeném ještě z Plzně (buřtguláš) jsme odpoledne vyrazili k dalšímu vyhlédnutému 7a - Aladin, které si Kraťas naplánoval už doma, resp. v práci u compu (ach ty sázky ;-). Možná maličko lehčí, ale poměrně pěkná převislá cesta, hlavně pro nás nevytrvalce. Navíc v sektoru, kde není tolik lidí, a kde se vedle lezou parádní dlouhý lajny ca. 7c až 8a, tak je i na co koukat. Při návratu k autu jsme ještě povinně zrekognoskovali Underground (krajinářsky velkolepé vrypy od bagru ve skále) a už dorazila neočekávaná esemeska od Miciho, jestli nedáme večer někde pivko. "No nevim, nevim, my jsme v Arcu v IT," odepisuji. "Ale to my přece taky!" došla odpověď. No nebudu dlouho napínat, dorazili večer s Evčou za náma na parkáč a ňáký to pivko jsme dali..
Arco Arco Arco Arco
Andrgraunt Aladin je taky do kopce Plotny sluneční Kraťas s jiskrou v oku

Čtvrtek jsme vyrazili zpátky na místo činu (Kraťas ještě neměl slovíno), já jsem si vyzkoušel nějakej ten pokus v sousedním Duracellu za 7b (dle modifikované Mauglího stupnice: "De to, ale dře to, a sem totální pako, že sem to eště dneska nedal."). Přes poledne už celkem hustý vedro. Že budem lízt do půl těla jsem v zamračenej Plzni fakt nečekal. Odpoledne sousední poměrně přísná oblast Terra Promessa. Neuvyklé prsty začaly být poměrně brzy prolezené, tak jsme si na závěr dne dali cestu Kaktus. Proč se tak jmenuje, jsme si, my kreténi, uvědomili až po následném prohlédnutí našich bříšek (prstů).

Na pátek jsme zavolili vícedýlkovku (aby přeci jen prsty trošku odpočaly). Volba padla na Via Amicizia na Zebratách, hlavně kvůli jejímu kyvadlovému traverzu v 8. lajně. Traverz i 6áčková dýlka k němu jsou naprosto parádní. Následnej poměrně hustě vynejtovanej odlez byl psán v našem průvodci za 6b. Ani za boha! Sice jsem to AF-nul, ale seděl jsem tam skoro v každym nejtu. Trochu položenej rajbas, ovšem místy bez jakýchkoliv chytů/stupů/ba i jen prasklin. Jako mantru jsem si stále opakoval: "Hlavně ať mi neufrnknou cvičky při cvakání!"...Dolez už je zadarmo. Později jsme si v novým průvodci přečetli, že ta dýlka je psána za 6a A0, tzn. má se lézt právě s využitím těch několika hustě osazenejch nýtů. Ale celkovej dojem z cesty parádní. Dokonce až tak, že jsme dole v Sarche zakoupili 5-litránků místního stáčenýho Merlotu. Na parkáči nahoře jsme našli promrzlýho Trávu s Carlosem (dorazili do Arca noc před tím), kteří v mokrejch cyklohadrech čekali už druhou hoďku na Štěpánku s Vráťou, až se vrátí s autem z lezení. Kombinace "pučená mikina - meruňka - P12 - Merlot" vše zachránila. Následovala luxusní večeře a následný večerní dýchánek za zvuků Záviše... "Honili dva bratři...."
(Jo a to jsem ještě zapomněl, že jsme se nahoře na Zebratách za svitu sluníčka s Kraťasem hecli, že se dneska vykoupem. Samozřejmě, že než jsme dojeli ke Gardě, tak sluníčko spolehlivě zašlo, zvedl se vítr a teplota klesla k 10 stupňům. Prostě klasický dva obnažující se idioti na výletě..)
Arco Arco Arco Arco
Idiot č. 1 Idiot č. 2 Konec "výletu vlků" "Krátké dlouhé ruce"

Na druhej den jsme se domlouvali se Štěpánkou a Vráťou, že někam vyrazíme lezbičit společně. I padlo mimo jiné jméno Massone. I vzpomněl jsem si též, že tam stále je nějakej ten restík... (znáte ten neodbytnej pocit, dokud něco nedáte, že jo ;-), i zasvětili jsme dopoledne pro změnu "Settore G". Počasí se mezitím trošku zkazilo, neboli: "Lepší adheze", jak by řekl Vráťa. Odpoledne jsme kvůli davům přejeli do Naga (kde byly davy ještě větší). Únava už ale byla víc než znát, a tak už jsme "byli špatný", jak asi 1414x oznámil Kraťas. Večer opět trochu přituhlo.. a dopil jsem dokonce posledního plzeňskýho plechovkáče! - nejvyšší čas jet zítra domů.

Vzhledem k tomu, že jsem chtěl dorazit zpátky ještě zavčasu, věnovali jsme v neděli lezení jenom dopoledne. Trošičku jsme si tedy s Kraťasem přivstali a před devátou už jsme nastupovali zpátky na Zebratách do Via Cane Trippa. Trochu lezení je víceméně jen 1. dýlka za 5c, zbytek spíše takový výlet s lanem. Totiž prostě přesně to, co jsme potřebovali: kochačka, užívačka, mazat si mágo přímo na zuby...Krátce po dvanácté jsme už proto po sprše z hadice nasedali do naší modrá sršeň a tradá směr Vipiteno, udržovat svou domácí ledničku plnou...

PS: Pokud někdo polezete Via Amicizia na Zebratách celou volně, tak mi schválně napište, na kolik tu délku nad kyvadlem šacujete...to by mě teda fakt zajímalo..;-)

Zyký 12.11.2009
nahoru



Přezkoušení nováčků na Lokotce

V sobotu 7.11.09 proběhlo přezkoušení nováčků věhlasného oddílu HOKN.
Díky poměrně značné nepřízni počasu se akce konala na stěně na Lokotce, od jedný ca. do šesti - vyhodnocení tradičně v přilehlé osvěžovně. K přezkoušení se dostavili Ida, Chudy ml., Jarda, Jirka a Pája. Praktické přezkoušení proběhlo celkem důstojně, nováčci obstáli, na konkrétní drobnosti, které by si ještě měli zopáknout, byli individuálně upozorněni. Psaný test už takový bingo nebyl, takže jej dle představ hlavního pekelníka napsali jen Ida a Jirka, zbylí 3 nebyli vyloženě propadající, ale opravnej si napíšou ;-) Díky Bobbymu a Péťovi za pomoc při přezkušbě a pokud si taky chcete zopáknout něco metodiky, tak šup do sekce Metodický Peklo.

Zyký 8.11.2009
nahoru



Oddílová akce v Kaiseru ehmm v Juře

Frontální porucha sídlící převážně nad Štrypsenjóchausem zapříčinila operativní přesun domluvené akce do Jury.
Výjezd se opět po delší době vydařil, výsledkem tak nebylo jen několik celkem kvalitních přelezů (Víťa a Adam 7+, Honza 8- ..), duo obdivovaných plechových lampiček
či pár hodnotných večírků (písničky se líbily...hlavně Víťovi;-) ale především nová oddílová hymna: "Mazal si mágo jenom na zuby, myslel si, že je to známka punku.."
jura jura
další v sekci FOTO

Zyký 8.11.2009
nahoru



Tradiční půlroční vyhodnocení sázek

Tak se nám půlrok opět sešel s půlrokem a je jistě více než na místě tradičně průběžně zhodnotit stav letošních sázek (viz. Sázky na rok 2009).

„Honza dá 3 cesty aspoň za 8 PP“
Zatím se ještě žádný zářez nezadařil, vše zatím končí u "8mínusek". V dalším viz. Honzovo deníček na Lezci.

„Honza dá 8 cest aspoň za 8- PP“
Zatím to vypadá na splněnou půlku, tzn. 4 kousky, přičemž zejména Méďa Béďa (8-) na Kozelce si zaslouží nesmělý ramenní poklep. Tak ještě ty další 4..;-)

„Chudy dá 2 cesty aspoň za 7+ PP“
Chudy si pro svejch 10 pivsonů zaslouženě dolezl už 4. června a to Vzpomínkovou cestou (7+) na Kozelce, když předtím v květnu vyšvihnul Inferno (7+) ve Skalicích u Prádla (osobně považuji Inferno za víc nepříjemný, než místní "8mínusku" Eutanasie). Gratulace nach Chudy.

„Chudy dá boulder za 6B+“
Lahvinka zelený sleduje osud výše zmíněné desetihlavé pivní saně. Cesta Gravidition (6B+) je toho jasným důkazem. Chudy se tak jasně stal letošním půlročním černým koněm soutěže, tak jen ať forma vydrží. Kdo chce nahlédnut pod pokličku, má možnost tak učinit v Chudyho fotogalerii.

„Katka dá 8- PP venku a k tomu 8- a 8 PP na stěně“
Kromě pár nesmělých návštěv Plechoffky není ničeho známo o tom, že by Katka od zimy jakkoliv lozila. Snad se to tedy změní nadcházejícím oficiálním vstupem do středního věku :-))

„Kraťas dá 5 cest aspoň za 8- PP“
Zatím splněno na 60%, přičemž Cool Running (8-) na Kaiteru klaplo na OS! Solidní nášlap k jednodecimální pivní soustavě. Podrobnosti v Kraťasovo deníčku na Lezci, popř. na osobních stránkách.

„Kraťas dá boulder za 6C+“
Petrohradskou Tláču s cibulí (6C+) může "homerr" Kraťas v klidu zapíjet lahvinkou zelený, neboť má splníno. Gratulace.

Chudy Kraťas MéďaBéďa Kraťas
Chudy na Petráči Kraťas na Kaitersbergu
(Windhose 8-)
Cesta pro Méďu Béďu Kraťas v Cool Running
(8-)

„Péťa dá 15 cest za 7 nebo VIIb PP“
Péťa se na dvanáctihodinovce "utrhl" k šedesáti cestám, od té doby však podle všeho nic dalšího. Snad tedy Los Novacos Lhotensis zafinišují v druhé půlce roku.

„Víťa dá do 30.6. aspoň 3 cesty za 8- PP“
První definitivně prohraná sázka. Klapla podle všeho jen jedna cesta (i ta je ale dobrá;-), Honza se tak může těšit na jednoduchý vzorec 10 x P12. Detaily o lezbě čerstvého ženáče ;-) v přehledech letošní celoroční soutěže.

„Víťa dá 5 cest aspoň za 8- PP (mimo Polínko)“
Platí výše uvedené. Víťa, pokud chce svlažit ret, musí v druhém půlroce trošku přitlačit na pilu.;-)

„Zyký dá vybrané cesty na písku“
Zatím teda nic moc. Dosud pouze AF-nuto Jim Beam Party (VIIIc, RP IXa) a Převislá hrana (VIIIc). Taky bude třeba dost přitlačit, jinak bude polévat jazyk Péťa..

„Zyký dá během víkendu 3 cesty aspoň 8 PP“
Zatím k ničemu takému nedošlo. Pokud to takhle půjde dál, zahraje General Bass P12 Honzovi.

„Zyký dá 8 nových cest za 8- a výše“
K dnešnímu dni splněno 7 kousků a to včetně Čáry života (8+/9-) a Ondroviny (8+). Pivní lázeň by tak časem mohla nahlédnout do Zykýho bachoru. Detaily v deníčku na Lezci.

„Brouk dá pět cest za 9-“
Ačkoliv sázka Brouka konečně vyburcovala k nahlédnutí do tohoto stupně obtížnosti, zatím tam spadlo "jen" Nové koření (9-). Snad to tam tedy začne brzy padat "ve velkym" (a to včetně Jumanji ;-)). Více v Broukovo deníku na Lezci.

„Klára dá cestu za 8“
Loni už tam byly Jazzy Grooves za 7+, letos podle dostupných info zatím "jen" nějaká ta sedma. Taxe nechme překvapit, jak se nám to vytequillí.

Brouk Eutanasie ČáraŽivota JimBeamParty
Brouk v Jumanji
(9-)
Eutanasie
(8-)
Čára života
(8+/9-)
Konec jedné
Jim Beam Party

Zyký 21.7.2009
(některé fotky vypůjčeny ze serveru lezec.cz)
nahoru



Provence 30.4.-10.5.2009

I když se nejednalo o akci oddílovou a lezeckou pouze okrajově, přesto by možná pár fotek a krátký povídání někoho mohlo zajímat...........

Protekcí kamaráda Rudi jsme se s Míšou dostali na cyklozájezd do Provence, pořádaný VHT Radnice

Po noci v autobuse a dvou dnech v sedlech našich bicyklů, jsme konečně ve francouzském Annotu vytáhli z batohu i lezečky a lano. V okolí městečka je několik vápencových sektorů, dvě pískovcové oblasti
a boulderový okruh. My trávíme lezecký den na písku v oblasti nad místním nádražím. Přelézáme pár cest za 5b až 6a, konkrétně v sektorech Zodiaque, Les Metéores a Pyramides.
Převážně hezký lezení po sportovně odjištěném tvrdém pískovci- průvodce mám doma. Jen cesty v položených plotnách sektoru Pyramides nedoporučuji.
provence provence provence provence
Annot_les Meteóres 1 Annot_les Meteóres 2 Annot_les Meteóres 3 Annot zavřená nádražka
Další štací je pohoří Luberon. Po zastávce na vyhlídce u kaňonu Grand Verdon, nás bus vysazuje v kempu v Cucuronu. Dva dny jsou vyhrazeny dvěma cyklohřebenovkám,večery pak konzumaci místního vína. Krásná krajina, památky, výborné víno a přívětiví lidé.
provence provence provence provence
Grand Verdon Malý Luberon Velký Luberon Monte Negro Provence
Hurá k moři- prohlídka Aix-en-Provence a ubytování v Cassis. Letovisko se vším všudy, pás pobřežních útesů Calanques se táhne zhruba 15 km až k Marseille.
Druhý den vyrážíme na pěší túru kolem parkoviště plachetnic Port Miou, do zátoky En Vau- lezení nad mořem, popřípadě nástup do cest přímo z pláže- úžasný, jen batoh z lezbověcma se válí v kufru autobusu L.
Na zpáteční cestě nacházíme cesty nedaleko Port Miou. Program na poslední den je jasný- autobus odjíždí až ve dvě J. Míša není úplně fit a tak mě alespoň obětavě jistí.
Lezu několik cest, nejtěžší maximálně za 6a, výborně odjištěné a neoklouzané vápno.
provence provence provence provence
Port Miou 1 Port Miou 2 En Vau Cassis
A to je vše, noční přejezd do Plzně a v pondělí zase do práce.

Víťa 24.5.2009
nahoru



Brigáda na Kozelce

V sobotu 23. května, tedy týden po slovutné dvanáctihodinovce (viz. Plzeňský deník) se na Kozelce konala brigáda za účelem opravy skal a přístupů k nim...........

HOKN si vzal na starost dodělání přístupové cesty k Bráně a úpravu okolí. Nové esklátory jsou tudíž připraveny k nástupu, Zámek po drobném průřezu skýtá dosud neviděná panoramata ;-)

Vzhledem k tomu, že se uvažovalo o výměnách některých jištění, byl trhadlem testován kruh v Normální na Kukačce (vytahování v axiálním směru).
Údajně se nehnul ani při zatížení 40 kN (ca. 4 tuny - tam končila stupnice), později prasknul kruh. Stávající jištění tak zřejmě drží dostatečně a budou zachována

Brigády se za HOKN zúčastnili Péťa N., Pavel K., Víťa a Zyký.
Potřebnou práci jsme zvládli, ale jednak by možná slušela účast početnější, jednak by víc než půlce HOKN členů neupadla ruka, kdyby aspoň napsali maila "nejdu". Tak zas někdy.. Howgh.
brigada brigada brigada

Zyký 23.5.2009
nahoru



Jubilejní 7. ručník Kozelkovské dvanáctky

Tradiční startovní výkřik v 7:00 odstartoval v sobotu 16. května 2009 již sedmý ročník lezecké dvanáctihodinovky na Kozelce...........

Konec si každý průměrný inženýr dopočte sám, tzn. něco mezi pátou a osmou hodinou večerní. Velice slušná účast sestávající z 22 ostrých chrtů závodníků a dalších přihlížejících a vůkollezoucích civilistů
přinesla dramata hodná strindbergovsko- shakespearovských zápletek. Na letošní vítězství bylo třeba podat spíše takticko-vytrvalostní výkon a zdolat tak celkem 60 cest všech obtížností (P.N., Z*). Přesto po závěrečném součtu byl
rozdíl mezi první a druhou kladensko-plzeňskou dvojicí (Bejbs, Luky) pouhých 7 bodů, což odpovídá ca. jedná cestě za 6 UIAA (pretekári během soutěže neznali průběžné výsledky svých soupeřů).
Rovněž tak bitvu o 3. flekanec mezi smíšenými dvojkami rozhodovalo dokonce jen 0,5 bodu a to při stejném počtu vylezených cest.

Pouze pro pořádek (a Vaše domácí statistiky zanášené na milimetrovém papíře) 3. místo u pohlaví mužského brali Kodl s Broukem (HO USK), smíšené dvojky vyhráli Vráťa se Štěpánkou před Idou s Pavlem
(kdo to nepochopil, tak Ida s Pavlem druzí - ne druzi). Další výsledky bez džendrového rozlišení a s drobným komentářem pořadatelů níže. Závody kromě pořádajícího oddílu H.O.K.N. podpořili Hannah a Saltic. Sláva jim na věky věkův.

Celkové výsledky:
 1. Zyký, Péťa Novák - 334 b., 60 cest (dosažení kýžené „kopy cest“ vykoupeno dlouhým doběhem do cíle a trestnými body za pozdní odevzdání seznamu, přesto těsně první)
 2. Bejbs, Luky B. - 327 b., 44 cest (loni by to na vítězství stačilo, letos holt zvítězila kvantita; přelez letošní nejhodnotnější cesty soutěže Přetížení za 8+, obdivuhodný průměr)
 3. Kodl, Brouk - 286,5 b., 49 cest (zasloužená „bedna“; několik nenapravitelných sázkařů je sice před závodem pasovalo výše, ovšem i tak velká hodnota)
 4. Vráťa „Zalabák“ Lukeš, Štěpánka Hausnerová - 254 b., 36 cest (jasní vítězové smíšených dvojek, jako nováčkové soutěže zazářili, dle průměru lezli těžší cesty než 1. a 3.)
 5. Honza Kadlec, Láďa Krejsa - 247 b., 43 cest (ani „letecký den“ neodradil od přelezení více jak 40 cest, vyrovnaná dvojka)
 6. Marv, Jikos - 163 b., 23 cest (berounský příspěvek do soutěže, který se zaměřil spíše na přelézání cest nad 6 UIAA)
 7. Honza Chudáček, Pavel Kozic - 123 b., 20 cest (premiérová účast, příští rok je po letošním získání zkušeností čekáme ještě výš)
 8. Pavel Homolka, Ida Kabrnová - 108 b., 19 cest (2. místo mezi smíšenými dvojkami, na to, že byli na Kozelce poprvé, velmi slušný výsledek)
 9. Víťa Novák, Míša Kantoříková - 65 b., 14 cest (neskutečné dráma o třetího fleka u smíšeňáků)
10. Mici, Eva - 64,5 b., 14 cest (těsně čtvrtí, a to jen proto, že si blbě vyplnili závodnický list - na to se však historie světových pohárů neptá..)
11. Jarda Mayer, Petr Lapka - 58 b., 10 cest (velice solidní výkon v pátek a v sobotu v hospodě..;-)

Propozice vč. stávajícího kompletního seznamu a popisů cestu na Kozelce tady

Rovněž několik zajímavých obrázků v sekci foto

Honza Koudelka 18.5.2009
nahoru



Kozelkovská dvanáctka - poslední aktuality

* K dnešnímu dni nahlášeno 22 soutěžících...........další přihlášky prosíme nejlépe předem mailem popř. v pátek večer/v sobotu ráno na místě..
* Již dorazily sponzorské ceny by Hannah a Saltic, další samozřejmě od H.O.K.N.
* Dnes definitivně potvrzena hospoda/ranč v Doubravici pro vyhlášení výsledků a „celkové zhodnocení“ v sobotu večer (možno se těšit na točenou P12, mexický fazole, anglickou slaninku s vajíčkama atd..).
* Finální verze propozic tady, plakátku zde
12-fffka

Honza Koudelka 15.5.2009
nahoru



12-hodinovka 2009 - Propozice

Oficiální propozice letošní dvanáctihodinovky...........
spatřují světlo světa a to včetně několika „zbrusu nových“ kozelkovských cest.
Loňské a letošní novinky v textu propozic zvýrazněny, nejnovější cesta je z dneška. (!)
Propozice ke stažení zde.

Honza Koudelka 5.4.2009
nahoru



12-hodinovka na Kozelce 2009 - 16.5.2009

Letošní ročník Kozelkovské dvanáctky se koná v sobotu 16. května 2009...........
a to opět, překvapivě - na Kozelce.

Sraz účastníků v pátek na tábořišti popř. v sobotu brzo ráno tamtéž. Startuje se opět v 7:00. Propozice z loňska jsou k nahlédnutí tady, ty letošní budou zveřejněny již brzy - ještě doplňujeme některé nové cesty do seznamu.
Startovné opět 150,- za dvojici, hodnotné ceny se již připravují..večerní vyhlášení v hospě..
Přihlášky prosím co nejdříve zasílejte na předsednický e-mail: novak @ sedyc.cz. Loňské výsledky zde, fotek tuna.
12-fffka

Honza Koudelka 3.4.2009
nahoru



Bezpečnost na zajištěných cestách

Příští středu se koná další konzumační přednáška o správném jištění a bezpečném postupu na zajištěných horských cestách............

v Dolomitech a Alpách (via ferrata, Klettersteig). Startare 4.2.09 od 19:00 v divadle Dialog v Plzni

Doporučované vybavení, jisticí pomůcky a další výzbroj. Vhodné způsoby jištění. Praktické ukázky postupu. Plánování túry. Vlivy počasí.
Upozornění na hlavní nebezpečí. Nouzové a kritické situace. Základy první pomoci.

Přednáší Kodl a Zyký, instruktoři horolezectví ČHS, hosté divadla SAD. Bar v divadle otevřen po celou dobu akce.
Vstup ze Smetanovo sadů 9 (pod malým Jadranem). Lupeny možno dokonce objednat i předem přes www.plzenskavstupenka.cz.
via ferrata via ferrata
Via ferrata Giuseppe Olivieri
na Tofana di Mezzo (3243m)
plakát

Zyký 29.1.2009 nahoru



Výsledky metodického schůzovního testu H.O.K.N.

Podobně jako každoročně čekal i letos na čestné delegáty výroční schůze H.O.K.N. ďábelský metodický testík z pera pekelníka Belzezykybuba............
(o samotné schůzi se připravuje samostatná zpráva)

Zvláštností letošního testování byla účast 5 nováčků, včetně jednoho nováčka Nováka (pozor neplést s nenováčky Nováky, popř. s Nováčky, kteří rozhodně mezi nováčky nepatří).
Nicméně nové tváře svými znalostmi moc příjemně nepřekvapili. Metodické Peklo je tedy rozhodně nemine

Překvapením letošního opakování znalostí však byl nejlepší výsledek Katky, za kterou byli jen v těsném závěsu Péťa a Víťa (jedno přehlédnutí).
Prostě to ovládli Nováci :-). Ostatní výsledky v tabulce níže

Kdo si chce testík vyplnit, může zde, kontrola výsledků, včetně drobných poznámek k odpovědím tady (těm, kdo psali, rozhodně doporučuju pročíst,
popř. si vyhledat teorii k chybným odpovědím buď v Horolezeckej abecedě, nebo třeba aspoň na webu).

Pořadí Jméno Počet chyb
1. Katka 1

2.

Petr

1,5

2.

Víťa

1,5

4.

Bobby

2,5

5.

Ondra

3

6.

Láďa

4

6.

Vendys

4

8.

Chudy Zdeněk

4,5

9.

Míša

5

10. Ida 8
11. Chudy Honza 9
12. Jarda 10
12. Pavel* 10
14. Jirka Novák 11
15. Ozzy 12

* Pavel nic nevyplnil a získal tak paradoxně víc bodů než Ozzy.. :-)

A zde zápis ze schůze H.O.K.N.u ve formátu WORD

Honza Koudelka 25.1.2009 nahoru



Výroční schůza H.O.K.N.

Výroční schůze H.O.K.N. 2009 se koná. Ano, je tomu skutečně tak............

Letošní schůzoviště bylo vybráno k ozkoušené destinaci U Švejka na Borech, adresmo Klatovská 125. Start je v salónku v 19:30, a je to už příští pátek (23.1.2009),
tak pospěšte. Zváni jsou samozřejmě i členové ostatních veskrze nepřátelských lezeckých voddílů.

V rámci letošní schůze lze kromě výdejů večeří možná očekávat i pár vídejí, ofiko vyhodnocení letošních sázek, včetně případného předání výher,
a samozřejmě nebude opomenut ani klasický metodicko pekelný testík, tak nezapomeňte opakovat..;-)

10let 10let
Výroční Schůze HOKN 2001 Výroční Schůze HOKN 2000

Honza Koudelka 17.1.2009
nahoru



Celkové vyhodnocení sázek za rok 2008

Přeskok na Kozelce jasně a zřetelně připomenul, že další rok je v řiťouchu, a je tak proto jistě na místě poohlédnout se za stavem uzavřených sázek platných pro létapáně 2kVIII............

To vše samozřejmě hlavně veskrzevá z důvodu, aby bylo možno na nadcházející výroční H.O.K.N. schůzi (pátek 23. ledna U Švejka na Borech) předat jistě zaslouženě a po zásluze vyhrané, a zcela nespravedlivě ba až podvodně prohrané, ponejvíce tekuté odměny.

(Přehled směroplatně uzavřených sázek za rok 2008)

Honzovo Herzenbrecher (8-/8 PP) a Zykýho Nové Koření (9- PP) s Lídou (9- PP), obé odměněno basičkou P12, již bylo zmíněno při půlročním vyhodnocení, možno proto směle přistoupit k dalším položkám seznamu a to i s drobnými postřehy a komentářem authorovým:

„Honza dá cestu aspoň za 8 PP“
Po velmi nadějném prvním pololetí (viz. již výše zmíněný HrzBrchr 8-/8) přelezl Honza,
pokud se nepletu, už „jen“ dvě 8- (Diplomka na Polínku a Medvědí tlapa na Kozelce - viz. též Soutěž 2008).
Pár kroků v Adrenalinu (8/8+) na Kaiteru nelze považovat za seriozní pokus (že by podnět pro sázku 2009 :-)...
basa P12 tak putuje nekompromisně k Zykýmu (kterého to ale samozřejmě vůbec netěší..).

„Zyký dá svůj „Zlý sen“ (VIIIb)“
Péťa při poslední sázecí mánii správně poťouchl Zykýho k jeho letitému pytli spojenému s otřesem mozku a chvilkovou ztrátou paměti ;-)
- viz. Kronika akcí H.O.K.N. z roku 2000. Jednalo se o Zlý sen (VIIIb) na Africkou věž v Tisý a myslím, že připomenutí příběhu z roku 2000 stojí za to.
Historie se však naštěstí neopakovala a tak i jinak velmi příjemný říjnový výlet na písky byl po osmi letech vyšperkován úspěšným druhým pokusem v této cestě made by Z*.
Deset vyhraných Zlatoprameňáčků tak bylo všemi třemi zúčastnivšími se zúřadováno hned večer na Starej Pekárně v Ostrově.

„Katka dá cestu za 7+ PP“
Poté, co Katka za celej rok téměř ani jednou venku nelezla, anóbrž se zřejmě nějak úplně nedostávalo dostatku frýtajmu, Honza se Zykým vyměkli a umožnili Katce
splnit sázku i na nově otevřené stěně na Lokotce. Katka se tedy během prosince párkrát dostavila a asi na 3. pokus jednu z místních 7plusek dala :-o.
Zyký to bohužel viděl, takže se to nevokecá a 2 Lambruščata směřují nach Meduňkastrasse.
Katka pak ještě začátkem ledna potvrdila návrat k lezbičení vítězstvím v kategorii B na Azbestovo neofiko závodech, máme se tedy možná v nastávajícim járu na co těšit..

„Víťa dá cesty za 7, 7+ a 8- vše RP“
Sedmu si Víťa splnil už v květnu na Polínku cestou Sem tam si taky dám (7), chleba se pak asi u této sázky lámal na Kaiteru v cestě Ansichtssache (7+),
na kterou podle mého názoru Víťa určitě měl, ale několik veskrze nešťastných pokusů prostě neklaplo.
O následných krocích v případné 8mínusce už nic nevím, tudíž 10 dvanáctkových Pilsnermanů uhasí spravedlivě Honzovu žízeň (údajně již bylo předáno.)

„Víťa dá cestu 8- PP (mimo Polínko)“
K této sázce platí vše, co už je uvedeno o kousek výše, snad jen s tím rozdílem, že 10 zelenozlatých lahváčků ozdobí Zykýho slavnostní tabuli
(kterého to ale samozřejmě vůbec netěší..).

„Zyký dá na Kaitersbergu Adrenalin Junkee (8/8+) PP,
Carlos dá na Kaitersbergu Adrenalin Junkee (8/8+) PP“

Sázka s předsedou konkurenčního oddílu je vždy ozdobou každoročních bookmakerských extází.
Ostatně vzpomeňme dnes již předloňskou sázku, kdo přeleze Morgentraum (8/8+). A tak i sázky roku 2008 byly ozdobeny touto třešínkou,
tedy konkrétně kdo dá známý Kaitersbergský převis Adrenalin Junkee (8/8+).
Zykýho tato cesta pustila na druhý zájezd v září, o žádném Kodlovo pokusu v této cestě bohužel nevíme, což je určitě škoda.
A tak se můžeme alespoň pokochat Šimiho letitým videem..z dílny climber.cz.
Co je však jisté, je, že 4x5 kuželek poputuje na trase Plzeňský Prazdroj- Carlos- Zyký (kterého to ale samozřejmě vůbec netěší..).

„Péťa udělá 35x shybů“
Konečný termín této sázky byl již 30.7.2008, Péťu však bohužel trápilo v první půlce roku bolavé rameno,
které posléze plynule přepustilo své místo bolavému loktu, tudíž o žádném shybování nemohlo být ani řeči
(ačkoliv jak nám Péťa ihned po vsazení prozradil, 35 shybů už dal, což trošku zchladilo naše počáteční sázecí nadšení).
Sázka je však bohužel sázka, takže po deseti pivištích (P12 samozřejmě) zchladí Víťovo a Zykýho hrtany (Zykýho to ale samozřejmě vůbec netěší..).

„Vendy udělá 20 shybů“
Nevím bohužel nic o tom, že by Vendy nějaké shyby natrénovala či dokonce následně předvedla ohromující shybovací galaparádu,
lahvinka Modrého Portugalu tak zřejmě ukončí svůj život pod Zykýho vývrtkou (kterého to ale samozřejmě vůbec netěší..).

„Míša udělá 15 shybů“
Tréninkové metody byly zřejmě pečlivě konzultovány s Vendy, výsledek je ne-li obdobný,
tak minimálně úplně stejný. Sedmička bílého vína proto doplní Honzův archiv

„Dluhodobá soutěž - písky“
Pokud je mi známo, tak dosud se z členů H.O.K.N. do kompletace vyjmenovaných pískařských věží nikdo nepustil. Snad někdy...

Celkové součty sázek tak po narýsování tlustých čar přinesly velmi zajímavé údaje (jen namátkou bych zmínil Zykýho 80 vyhraných piv :-)),
a již dnes se tak můžeme těšit na pátek 23.1., kdy U Švejka jisté propukne sázková mánie na novo.
Malým závdavkem ostatně již může být stávající přeshraniční vsazení s Broukem (5 x 9- PP o basu) a Klárou (8 RP o lahev Tequilly).

Víťa v Ansichtsache 7+ Brouk ladí formu na 2009 Péťa léčí rameno Windhose 8-

Honza Koudelka 10.1.2009
nahoru